BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Menjadi yg halal utk dia

Daisypath Anniversary tickers

My besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Hubby besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Doakan kami yea..

klik-klik

~ Kawan² yg mengikuti blog aku ~

Saturday, December 18

asam pedas..

ni la rupa asam pedas aku masak semalam


semalam aku rasa teringin plak nk makan asam pedas...tp aku sendiri pn ingat² lupa cara nk masak tu..da lma aku xwat...last aku masak pn masa aku tunang dgn hery...tu pn bulan pose th lpas kot...setahun jgak la...huhuhu...

oleh sebab aku memang teringin sgt nk makan...balik keje tu aku singgah umah mak aku...nak anta beras...da nampak ada daun kesum tu aku petik la dlm 5/6 tangkai..kalo nak beli xpadan lak rasanya...aku dgn hery je dalam umah tu..bkn bnyk pn nk makan....aku pn tnya la mak aku..kot la dy igt lg cmne aku masak asam pedas tu...mak aku ckp la kena tumis..msuk air asam jawa...aku kata oo...ingat da...tanpa buang masa,aku pn balik umah...

aku pn bawak kete slow je masa nk balik tu..sbb nk igt balik cara aku masak asam pedas tu...dkt 15mnt jgak la bru smpai...slalu aku blik umah dlm xsmpai 10mnt pn da sampai...huhu...masa aku balik tu aku tgk hery tgh mesin rumput...sje xkacau dy..aku siap² pastu turun dapur..mulakan aktiviti memasak...huhu..tu la rutin harian aku pas balik kje...xde nk rehat da...kang kalo masak lewat² bnyk lak binatang kecik² tu menyibok nk tumpang kuali aku...adehh..semak betul..

aku letak nasi dulu...then amik bendi 5batang...sambil tu aku tgk hery mesin rumput...pd sesape nk try resipi asam pedas ni ley la tiru resipi aku ni...


bahan² ..

sebiji bawang besar(tumbuk)

2ulas bawang putih(tumbuk)

cili kering dikisar

sedikit belacan(tumbuk)

( bahan di ats hendaklah digaul sekali & ditumis)

5btg bendi

ikan apa pn boleh

air asam jawa

garam + perasa

daun kesum

halia (KETUK)

cara masak

mula² tumiskan bahan yg ditumbuk td sampai pecah minyak,pastu masuk air ckit..masuk halia yg diketuk td...pastu masuk air asam jawa(aku gna semangkuk kecik),da mendidih tu masuk bendi,ikan ,daun kesum...masukkn garam dan perasa...bia secukup rasa...pastu angkat hidang...

semalam aku wat menu asam pedas,ulam kacang botol@kelisa, ayam goreng dgn sambal belacan...dalam 1jam je aku da siap masak semua...hery td da g men bola pn..then aku nek ats mandi² nk sembyg maghrib plak...pastu aku rileks kjap tgk tb...hery plak g anta mesin rumput umah mak dy...da kol 8.30 perut aku da lapo..aku makan dulu..sbb hery da pesan kalo aku lapo makan dulu,jgn tunggu dy...hee...

pastu hery da balik dy nk mkn...aku cruh dy rasa dlu sedap ke x...mula tu dy ckp dy xbape minat dgn kuah² gulai ke sambal ni..aku ckp rasa la dulu...yelah abg rasa sbb ayang masak...lama gak dy diam..pastu dy senyum...ckp sedap.. awt xckp awl² sedap..aku senyum je tgk dy habiskan asam pedas tu..hee..dy ckp ley buka kedai ni...seronok tgk dy mkn abis...xrugi aku masak..hehe...aku yg tgk dy makan pn jd lapa lg..adeh...jwpnya aku turun dapur bancuh milo panas je..huhuhu...abis la mok aku nti..huhuhu
nanti kalo aku ada wat resipi baru,aku post lg ek...


0 cantik manis berkata: