BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Menjadi yg halal utk dia

Daisypath Anniversary tickers

My besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Hubby besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Doakan kami yea..

klik-klik

~ Kawan² yg mengikuti blog aku ~

Tuesday, February 12

EMCC sedapp.....

Sehari dua ni aku agak sibuk..sempat log in dgn log out je dr blog ni...erk sbuk apa tah..hahhaa..sibok perang mulut kot dgn manusia yg ada otak tp xde akal..haizzz sian...
ok2 aku xnk pk dh..jom3..td pas maghrib aku bertungkus lumus mencuba 1 resepi Extra Moist Choclate Cake yg resepinya sgt2 lah mudah & simple & menjimatkan masa...sungguh la enak sgt2...tq akak Aleen share resepi tu..sedap sgt2...mkn kalo xde topping pn da sedap..tmbah ada topping lg lah sgt sedapp...yummy,so delicious!!
Nak buatnya xlama,mudah sgt...aku rsa xsampai setengah jam da siap kot..cuma nk mengukus je amik masa..hehe jom3 kita tgk resepinya..

yg ni sebenarnya dlm bekas kecik tu...sebab lebih kn xmuat dlm bekas yg besar tu..yg besar tu? haa,apa lgi..aku bgkan sorang skit..bg kt ma skit,MIL skit..bg diorg rsa..ntah apa komen diorg kn..hehe

okeh,resepinya..

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonat
ketiga-tiga bahan ini diayak dlm 1 bekas

3 bji telur
1 cawan gula pasir
bahan ini diblender sehingga berbuih,ketepikan

1 cawan susu pekat
1 cawan minyak daisy (ayu guna minyak masak biasa aje)
1 cawan air panas

cara-caranya

tuangkan bahan yg diblender td dlm bekas bahan yg diayak td,masukkan susu,minyak dan digaulkan,kemudian masukkan air panas dan dikacau sehingga sebati.>>>>>mcm ayu,ayu ayak bhn2 tu,pastu blender telur dgn gula,last skali masuk susu,minyak dgn air pnas msa dlm 1 bekas lain,tp buat last skali..pastu kacau je..lg mudah.. :D
ok siap..bole kukus selama 1jam..


utk topping

2 sudu besar mentega

4 sudu besar susu cair
1/2 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu pekat


Campurkan kesemua sekali bahan-bahan dan kacau sehingga cair dan sebati dengan saiz api yang kecil. Dah sebati terus sapu topping coklat di atas dan sekeliling kek coklat.**Jangan terlalu lama masak topping sebab makin lama makin pekat dan ia boleh jadi berketul. 

ok siap..nk lebih sedap sejukkan dlm peti dulu..yummy.. :)