BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Menjadi yg halal utk dia

Daisypath Anniversary tickers

My besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Hubby besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Doakan kami yea..

klik-klik

~ Kawan² yg mengikuti blog aku ~

Tuesday, August 23

AYAM MASAK PADANG

yesss...seminggu je lg nk raya...nti aku nk beli baju raya la..tp tunggu malam raya la..eeii..bape banyak raya la aku sebut..iskk..
Pagi2 lg aku da belanja RM 180...uwaa...sayangnya nk bg duit...yela..kena beli timing belt la..minyak enjin la..filter la..air coolent la..pastu barang2 dapur skit..licin abis duit aku..kete kalo xservis pn xbole gak..nti fmly aku nk gna balik perak..semalam kete heri da servis..skali repair dkt 600 jugak la..haha...gasak la..da nk raya kn..kena la pastikan smuanya dlm keadaan yg baik..korang da servis kete ke belum?baik cepat...xlama da nk raya..aku tgk kali ni..hery plak semangat nk raya kt perak..asal ntah..ooo..dy nk jumpa kwan2 dy yg dkt zoo kot..kn aku ada bwak dy thn lpas..hahahha..
oo..td masa aku g beli brg dapur..aku da pegang kicap kipas udang..hrga RM 5.80...baru je angkat..tgk botol kecik..aku pun heran la kejap..rupanya da naik hrga..bapak gila mahal..selalu aku bli yg bsar pn bru RM 5.70..sekali aku angkat balik td..hrga pasaran RM 8..tp diorg jual RM 7.50..mahal giler..last2 aku amik kicap adabi je..yg 660ml baru RM 4.20..korang tgk la senarai hrga yg bru..berbeza giler..

KICAP KIPAS UDANG MANIS 345ML 5.80
KICAP KIPAS UDANG MANIS 645ML 8.00
KICAP KIPAS UDANG MASIN 345ML 5.70
KICAP KIPAS UDANG MASIN 645ML 7.70

mahal kn?isk...asal raya je barang smua naik..penat la cmni..pasni korang mogok jgn mkn kicap yea..hahhaha
Ok semalam aku try resepi baru yg da lama..err...kiranya yg aku xpenah buat la..AYAM MASAK PADANG..korang penah mkn? sedap kn..tp aku rasa..bole tmbah daun kunyit kot..sbb nti mesti lg wangi dan sedap..rasa pn mcm rendang...hery pn ckp sedap..nti bole buat lg..ni aku share resepi skit..


ni la hasilnya..

ayam masak padang

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
300 ml santan
garam dan sedikit gula
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
1 cawan air

Bahan2 kisar:
8 biji cili merah
8 tangkai cili kering - direndam dengan air panas sekejap supaya lembut
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (xletak pun xpe)
1 inci lengkuas
1 batang serai
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih

cara memasak:

•panaskan minyak di dalam periuk
•tumiskan serai kemudian masukkan bahan2 kisar
•masak sehingga rempahnya garing
•setelah itu masukkan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga terbit minyak
•masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak
•selepas itu masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih
•akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa dan daun limau purut
•kacaukan sebati dan biarkan seketika
•bolehlah diangkat dan hidangkan dengan nasi putih

oleh sbb aku dgn heri je yg mkn,aku xbajet sgt bab ukuran ni..men belasah masuk je..jnji siap..hehe..*xlama jd blog masakan la blog aku ni*
arini plan nk wat ayam masak harum thai kot..pastu kailan ikan masin..igt nk goreng ikan je kot pastu..hehe..
okla..sambung esok plak..bulan pose ni rajin plak aku update blog..kan !! hehe

*ira jgn lupa taw msk arini...

ni la rupa biskut cornflakes ayu..da tinggal setengah bekas je dr 2 bekas..sape punya kje la yg abiskan selain hery..