BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Menjadi yg halal utk dia

Daisypath Anniversary tickers

My besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Hubby besday

Daisypath Happy Birthday tickers

Doakan kami yea..

klik-klik

~ Kawan² yg mengikuti blog aku ~

Wednesday, February 27

besday boy

Hari ni 27 febuari kn..makanya besday en suami..Selamat hari lahir abg..moga pnjg usia,murah rezeki..insyaAllah smoga 1 hari nti kita akn dikurniakan zuriat & perhubungan kita suami isteri akn bertambah erat membawa ke syurga..insyaAllah aminn..xlupa jugak,i lebiuuu.. :D


tp xbest sgt..sbb hadiah yg aku beli on9 xsampai2 lg..grrr...xpela..bagi kad ucapan je dulu..tu pun bkn beli yg da siap,tp aku kerat belakang kalender tu..tampal kertas serba sikit,pastu tulis serba skit..seb baik lawa..hehe..nanti adiah da sampai baru kasi yea abg..hehe..
Arini xde makan yg sedap sgt pon..cuma aku masak pulut kuning dgn rendang ayam je..pastu sedekah kt jiran2 sikit..yelakan,rezeki ada lebih jd lebih baik kita kongsi2 kn..alhamdulillah menjadi jugak pulut kuning tu..mula igatkan da mentah..kukus punya kukus,menjadi jugak..kebetulan aku pulak da berapa hari berpuasa kn..jwbnya main hentam je garam perasa dlm rendang td..seb baik xmasin..haha..xpe jgn isau,sebelom anta kt org,dy da jadi juri masakan aku..seb baik sedap..hehe..ok meh kita kongsi resepi skit..

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

                                                                                        Cara-cara

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..

Bahan2 rendang ayam

1/2 kilo ayam- kerat kasar2
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci lengkuas*
3 biji cili api (bole tambah kalo nk pedas)*
1 inci halia*
3 batang serai*
10 tangkai cili kering* (bahan * di mesin)
1 sudu besar gula
1 inci kunyit hidup*
1 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit- mayang halus (kalo xde hiris daun limau purut)
1 mangkok santan 
2 kpg asam keping
Garam


Cara2:

Tumis bahan mesin ,
Masukkan ayam,Masak sampai ayam agak empuk & pecah minyak
Masukkan santan dan asam keping. Masak sebentar dgn api perlahan.
Masukkan daun kunyit dan kerisik. Masak sampai kuah agak pekat.
Perasakan garam.
Siap. Boleh laa dihidang dgn pulut td..



0 cantik manis berkata: